Siirry suoraan sisältöön

Mielenosoitusoikeus luvanvaraiseksi

Läntinen maailma seurasi taannoin epäuskoisina, kun Talebanit valtasivat Afganistanin Kalasnikovien räiskyessä. Samaan aikaan Suomessa tuskaillaan oman synkän pilvemme, Elokapinan, kanssa. Viikonloppuna Elokapinan radikaalit istuivat Helsingissä autotiellä, pakottaen autoilijoita kiertämään kortteleita matkallaan koteihinsa. Vaikka henkilövahingoilta näissä mielenilmauksissa on toistaiseksi vältytty, tämänkaltainen Suomelle vieraan ääriliikehdinnän nousu on katkaistava alkuunsa.

Lainkirjoitukseen liittyvällä tasolla on tunnustettava tosiasiat: Nykyinen ilmoitusperusteinen mielenosoitusoikeus ei toimi lain hengen mukaisella tavalla, sillä se on päivänselvästi johtanut ei-toivottujen ja monille kohtuutonta vaivaa ja mielipahaa aiheuttavien mielenilmausten järjestämiseen.

Kokoontumisvapauden lakia alunperin kirjoitettaessa tuskin tarkoitettiin saati odotettiin, että kuka tahansa saisi järjestää mielenosoituksen. Ennen vanhaan suomalaiset osoittivat muutenkin mieltään pikemmin teoin: He nousivat aamulla viljelemään peltoja, ruokkimaan karjan ja huolehtimaan maatilan muista askareista. Lakia on syytä tarkastella uudelleen ja muokata sitä vastaamaan nykyajan haasteisiin paremmin.

Keskusta-aatteellisena ajatushautomona Ajatusvaja on selvittänyt mielen­osoitusten historiallista teoriaa sekä niiden juridiikkaa, ja olemme päätyneet ehdottamaan, että mielenosoitusoikeudesta tehdään luvanvarainen. Käytäntö on jo joissakin maissa käytössä, ja toimii yksinkertaistaen seuraavasti: Mikäli mielenosoituksen tarkoitusperää ei voida poliisille annettavassa lupahakemuksessa osoittaa valtion kannalta yleishyödylliseksi, vaan kyseessä on pikemmin huomion hakeminen jonkin aktivistiryhmän omalle asialle, poliisi ei myönnä sille mielenosoituslupaa lainkaan.

Ehdottamassamme mielenosoitusten lupa-arvioinnissa tulee tietenkin huomioida mielenosoituksen aiheen lisäksi muitakin seikkoja, kuten tapahtuman ajankohta ja yleinen järjestys. Yöajalla järjestettävä riittävän hiljainen mielenosoitus johtaisi selvästi vähäisempään ihmisten ja autojen häiritsemiseen kuin nykyinen villin lännen malli, jossa mieltä osoitetaan silloinkin, kun ihmiset liikkuvat kaupungilla.

Kaikkein eriskummallisimpien ideoiden tuputtamista lupa-arviointiin voitaisiin todennäköisesti ehkäistä asettamalla mielenosoitusluvan anomiselle kohtuullisen korkea käsittelymaksu. Hyvän asian puolesta maksetaan mielellään, huonommat karsiutuvat.

Kaikki mielenosoitukset eivät tietenkään ole samanarvoisia. Elokapinan aiheuttamien liikennehäiriöiden yhteydessä mainitaan usein verrokkina huhtikuinen turveyrittäjien rekkamielenilmaus. Tämä on kuitenkin perustuvanlaatuisesti väärä katsantokanta sekä vertailukohde, koska rekkamarssin aihe nimenomaan oli selvästi yleishyödyllinen, kansan laajasti kannattama turpeenpolton tuki. Tämäntyyppisten mielenilmausten on tärkeää olla uudessakin lupamenettelyssä nopeasti järjestettävissä.

Arviointiprosessi, jossa poliisiviranomainen pyrkii saamaan evättyä ei-toivotut mielenosoitukset, tulee vaatimaan poliisilta hieman lisäresursseja. Onkin nähdäksemme tärkeää, että poliisin jokavuotiset budjettilisäykset valtionbudjetissa jatkuvat toistaiseksi. Budjetin kasvaminen ei aina ole pahasta, mikäli niin voidaan lisätä viranomaisten määrää sekä ylläpitää poliisijoukkojemme iskukykyisyyttä kotimaatamme uhkaavia pimeyden voimia vastaan.

Käsistä lähteneiden mielenosoitusten ongelma on syytä tunnustaa ja ratkaista. Lupamenettelyn käyttöönotto on tepsivä ja talonpoikaisjärkinen keino. Länsimaiseen demokratiaan ei voi kuulua mikään ulkoparlamentaarinen vaatiminen, jossa tietyt ihmiset katsovat oikeudekseen yrittää vaikuttaa maan asioihin eduskunnan ulkopuolelta.

17 kommenttia artikkeliin “Mielenosoitusoikeus luvanvaraiseksi”

 1. Typerin idea ikinä!! Kajotaan perusoikeuksiin koska pyhät peltilehmät on taas niin tärkeitä..

 2. Kai te nyt oikeesti ootte satiiria? Olettehan? Koska muuten on ajatusten tonava on pahasti tulvinut.

 3. Pentti Hilavitkutin

  Erinomainen ajatus, mutta YYA:n hengessä ottakaamme arjen -ja miksei juhlankin- hallinnassa esikuvakseme rakas naapurimme, suuri ja mahtava Venäjä.

 4. Hieno idea, tosin käsittelymaksun suuruus tulisi määräytyä sen mukaan kuinka monta korttelia autot joutuu kiertämään mielenosoittajia

 5. Social constructor

  Pentti Hilavitkutin, puhut asiaa, mutta eikö olisi parempi ennakoida näissä YYA-asioissakin ja ottaa malliksi Kiinan kansantasavallan käytännöt?

 6. Erinomaisia ideoita. Itse lisäksi painottaisin lupien myöntämisessä alueellista kattavuutta. Olisi tärkeää, että myös mielenosoitukset jakautuvat maantieteellisesti mahdollisimman laajalle alueelle. Tällä hetkellä syrjäseudut jäävät niistä paitsi, mikä väistämättä vaikuttaa syrjäseuduilla vallitsevaan asenneilmastoonkin. Esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuiston pinta-ala on valtava, mutta mielenosoituksia siellä on järjestetty todella-todella vähän. Ehkä kansallispuistoista voisi tehdä jopa pääasiallisia mielenosoituspaikkoja, jotta saataisiin arvokkaalle valtion budjetista kustannetulle kansallispuistoverkostolle lisää hyötykäyttöä. Kansallispuistoissa mielenilmaukset eivät myöskään juurikaan tukkisi liikennettä tai häiritsisi vähäisiä kanssaihmisiä., varsinkaan jos mielenosoituspaikat osoitettaisiin reilusti normaalisti käytettyjen reittien ulkopuolelle.

 7. Onko poliisi oikea taho myöntämään näitä lupia? Poliisihallitus vaatii kuitenkin lisäresursseja vastatakseen näihin pyyntöihin ripeästi. Sen sijaan tuomioistuinlaitos voisi ottaa tämänkin tehtävän hoitaakseen keskimääräisellä 6-12 kk vasteajalla, kuten oikeudenkäynneissä. Mitään lisärahoitusta ei tällöin tarvita.

 8. Juuri näin. Työttömät voivat käsitellä lupahakemukset samaan tapaan kuin heidän työhakemuksensa käsitellään. EK sen jälkeen antaa starttirahan mielenosoittajille ja työllistää heidät joko turvesuolla, eduskunnassa tai poliisissa. Näin pienellä muutoksella tulee kestävyysvajukeista historiaa.

 9. Eli saadakseen osoittaa mieltä pitää saada lupa siltä samalta valtionkoneistolta jota vastaan sitä ollaan protestoimassa? Varsin absurdi ajatus.

 10. Ei ole siellä kaikki muumit laaksossa ei.. Miten voi olla noin älyvapaata touhua siellä hei, onko kaikki nyt ihan hyvin? Tajuatko?

 11. Erinomainen ajatus. Mielenosoituksille maksu! Maksammehan kiinteistöveroakin, vaikka emme saa sille yksityistien osakkaana mitään vastinetta. Mannerheimintie sentään aurataan ilmaiseksi. Lisäksi tasa-arvo pakolliseksi. Tasa-arvo, tasapalkka, tasaeläke!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *