Siirry suoraan sisältöön

Kauramaitoa lehmistä geenitekniikalla

Kauramaito, kasvisnakit ja muut ns. ”maidon- ja lihankorvikkeet” herättävät ihmisissä voimakkaita tunteita. EU-tasolla on vireillä aloitteita, joissa pyritään turvaamaan eläinperäisten tuotteiden nimitykset: Nakki on vain possunakki, ja pihvi on vain naudanpihvi, koska tunnetusti nakkeja ja pihvejä ei ilmesty maatilojemme kasvimailta, vaan niitä kasvatetaan navetoissa ja sikaloissa.

Asian vieminen EU-tason päätöksentekoon on aiheellista ja kannustettavaa. Keskusta-aatetta kannattavana ajatushautomana Ajatusvaja seuraa tilannetta.

Kauramaidon kaltaisissa innovaatioissa on tietenkin hienoa se, että kotimaiselle kauralle keksitään uusia käyttökohteita. Samaan aikaan uudet kasvipohjaiset tuotteet ja termit ovat kuitenkin vieraita, jopa pelottavia. Usealle meistä eläinperäinen ravinto on tärkeä osa identiteettiä, jota on suojeltava. Murhenäytelmä, jossa tarkkaamaton kuluttaja erehtyy, tai jopa erehdytetään, vahingossa syömään kasvisruokaa, on luonnollisesti pyrittävä välttämään.

On silti yhtälailla huomionarvoista, että suuri osa näistä uusista kasvistuotteista on varsin hyvänmakuisia ja laadukkaita. Esimerkiksi juuri kauramaito kahvin seassa maistuu verrattomasti paremmalta kuin perinteinen eläinperäinen kerma tai maito.

Tämä onkin tuotenimikeskustelun jälkeinen seuraava dilemma: Tilanne, jossa yhtäältä osa väestöstä haluaa nauttia vain eläinperäisiä tuotteita, mutta toisaalta jotkin markkinoille saapuvat kasviperäiset tuotteet ovat sekä maukkaampia että ympäristöystävällisempiä, johtaa väistämättä eettiseen ongelmatilanteeseen, jossa kyseinen väestönosa jää heikompilaatuisten tuotteiden vangiksi pelkästään vakaumuksen vuoksi.

Tilanne ei kestä tarkastelua kansalaisten tasa-arvoisen kohtelun näkökulmasta.

Ajatusvaja toivookin, että Suomen hallitus asettaa työryhmän selvittämään keinoja, joilla pystytään yhdistämään molempien, eläinperäisten ja kasviperäisten, tuotantotapojen hyvät puolet. Voisiko esimerkiksi uuden geeniteknologian avulla olla jo lähivuosina mahdollista maatila, jossa kauramaidon alkulähteenä ei toimikaan kaura, vaan lehmät lypsäisivät kauramaitoa?

Mikäli pystymme ratkaisemaan tämän yhtälön, jonka lopputuloksena näitä uusia, toistaiseksi kasviperäisiä tuotteita aletaan valmistaa eläinperäisesti, kaikki voittavat: Ne kuluttajat, jotka vakaumuksellisista syistä pitävät eläinperäisistä tuotteista kiinni, uskaltautuvat vihdoin uusien tuotevaihtoehtojen pariin, ja samalla Suomen karjanhoidon toimintaedellytykset ja jatkuvuus turvataan vuosikymmeniksi eteenpäin.

28 kommenttia artikkeliin “Kauramaitoa lehmistä geenitekniikalla”

 1. Kuinka vitun pilvessä ja/tai kännissä te siellä ajatusvajassa oikein olette?

  Voiko teille hakea ihan palkkatöihin, koska itsekin ideoin yhtä pimeitä juttuja aina hyvissä sfääreissä 😀

  1. Sekä pilvi että alkoholi ovat kasvipohjaisia aineita, mutta pienellä ajatusvajatoiminnalla nekin saataisiin tulemaan lehmästä!

   1. Einari Kaakkurivaara

    Kyllä! Kahlúaa kurkusta alas vain lehmälle, niin saamme valkovenäläisiä suoraan vetimistä! Vielä kun metaanin tuotanto saataisiin jotenkin poistettua yhtälöstä, niin #ilmastotavoitteet saataisiin myös täyttymään. Oppisivatkohan lehmät olemaan syömättä? Ken tietää mitä tulevaisuus tuo!

 2. Nerokasta! Hienoa, että kepussakin piilee kyky ajatella tulevaisuutta. Toivon myös, että samassa yhteydessä harkittaisiin mahdollisuutta geenimuunnella lehmältä aivot pois, jotta lehmällä tuotettu kauramaito olisi eettisempää. Lisäksi ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi lehmän fysiologia ja metabolia tulisi geenimuunnella siten, että suurin osa organismin kuluttamasta energiasta saataisiin kohdennettua kauramaidon tuotantoon.

  1. Hei Tuomo! Ajatusvaja ei ole osa Kepua (Keskusta-puoluetta), vaan puolueista ja järjestöistä itsenäinen ideahautomo. Tämä tarkennuksena. Itse pohdiskelusi on varsin kiinnostava. Monenlaiset eettiset kysymykset ratkeaisivat, mikäli eläimillä ei olisi kognitiivisia kyvykkyyksiä.

   1. Voi harmi! Ehdin jo niin kovin innostua, että toverit naapuripuolueessa olisivat astuneet askeleen lähemmäksi nykyaikaa. Mutta ehkä he löytävät vielä tänne, näiden suurten ajatusten äärelle. Jatketaa siis maailman parantamista tieteen ja teknologian keinoin! <3

   2. Hei lukijat! Mielenkiintoisia ajatuksia olette esittäneet ja haluaisinkin kääntää ajatuksiinne citytalikolla tuoretta ilmaa. Maailmalla on ollut tapauksia kun elimistö alkaa tuottamaan alkoholia hiivan vallattua suoliston. Tässä olisi niin sanottu tuhannen taalan paikka!

    Kallion alueella suoritettava koe olisi eettisesti kestävä ratkaisu, viitaten aikaisempiin kommentteihin. Toisaalta toiminta olisi hiilitasapainon kannalta erittäin mielenkiintoista, koko nykyinen alkoholin tuotto- ja jakelukejtu vanhentuisi hetkessä. Jos koe todettaisiin menestykseksi voisimme siirtää koehenkilöt hiilidydraattilähteiden välittämöön läheisyyteen, tarkoitan nykyisiä lypsytiloja, ja näistä henkilöistä voisimme nykyisellä lypsytekniikalla tehokkaasti lypsää alkoholia.

    Tällä alkoholilla irtautausimme fossiilitaloudesta ja korjaisimme ulkomaankauppataseen positiiviseksi!

 3. Nyt seuraa poliittinen lukutesti, onko ylläoleva teksti:

  A) Keskustaa lähellä olevan ajatuspajan
  B) Vihreiden nuorten trollikampanja
  C) Liberaalipuolueen nuorisojärjestön varapuheenjohtajan trollaus
  D) Citykeskustan visio tulevaisuudesta

 4. Luoja paratkoon. Ja minä kun luulin että hyvät trollit on kuolleet sukupuuttoon.

  Mainiota ripulia pojat, 5/5

 5. Se on just näin, pihvit kasvaa navetassa, nakit sikalassa, ja nuggetit kanalassa. Joka muuta väittää ei ole kehäkolmosen ulkopuolella koskaan käynyt tahi tajua liharealismin alkeita alkuunkaan.

 6. Hienoa! Korjataan samalla muutkin puutteet! Ainakaan lihapulla ei ole pulla, rosvopaisti sekä merimiespihvi ovat myös harvaanjohtavia!

  1. Hyvä! Puhumattakaan metsästäjänleikkeestä, tai ihan elintarviketeollisuuden ulkopuolelta lentäjännahkatakista! Näm ovat epäkohtia johon keskustan toivoisi tulevaisuudessa tarttuvan.

 7. Naudan Syöjä MIES

  Tämä epäkohta tulee korjata, mutta on niitä muitakin! Hämmennyin kerran, kun ostin kaupasta appelsiinin grillijuhliin. Tuotteen kuorittuani ja laitettuani grilliin tajusin, että hedelmäliha ei ole OIKEAA lihaa. Grillinikin savusi ja sammui, koska pikimustien hiilien päälle lorisi jotain hippimehua. Tästä suivaantuneena ajoin vaimon ja lapset hankeen ja lähdin susimetsälle Fiskarsin puutarhasaksien kanssa.

  Sain saaliiksi naapurini irti olleen koiran, mutta sattuuhan näitä sekaannuksia.

 8. Itse voisi geenitekniikalla jalostaa enemmänkin olutta tuottavia lehmiä, koska neljässä mahassa sujuisi hyvin mäskäys, vierteen keittäminen, fermentointi ja kypsytys. Siitä lypsykoneeseen ja tonkka juontivalmistakaljaa täyteen. Joillekin lehmille voi syöttää kirsikoita, niin saadaan kriekiäkin!

 9. Johan tekstikin kertoo että ei-eläinperäiset maistuvat paremmalta, ovat ympäristöystävällisiä ja terveellisiä. Miksi tukea kuolevaa eläimiä riistävää ja tuskaa aiheuttavaa menneisyyden elinkeinoa? Muillakin aloilla on opeteltava uusi ammatti.

  Tupakastakin moni tykkää mutta ei sitäkään tueta.

 10. Hans Graf von Wissensterben

  Voisiko näihin kauramaitoa lypsävien lehmien geenistöön vielä istuttaa pätkän DNA:ta joka parantaisi maitoa latessaan nauttivien ihmisten medialukutaitoa? Sellaiselle eläinperäiselle kauramaidolle olisi maailmanlaajuiset markkinat.

 11. Mahtava teksti, sain kunnon naurut.
  Nykyaikana olisi kuitenkin paikallaan mainita jossakin sivustolla että kyse on satiirista, kun sitä harva tuntuu enää ymmärtävän.

 12. Lehmästä saatava kauramaito on mullistava ajatus, ja se lienee mahdollista myös toteuttaa geeniteknologialla. Tuotannon aloitus myös parantaisi äänestyskunnan keskuudessa mielikuvaa Keskustasta: ei enää konservatiivinen puolue, vaan edistyksellinen ja ajassa kiinni oleva rohkea kokeilija. Otan asian esille kollegoideni kanssa asianmukaisissa toimielimissä.

 13. Jo nyt olisi mahdollista valmistaa siasta ulostulevan kasvispitoisista jäänteistä nakkia. Possukasvisnakki ihan vaan sekoittaakseen hieman pakkaa kaupanhyllyllä. Se olisi vielä GMO possukasvisnakki.

 14. Tälle hankkeelle on heti haettava valtion tuki ja onhan sille soijamaidolle, jonka valio lopetti, saatava joku korvaava tuote.

  1. Hei Kalle,

   Kyllä kestää. Käytännössä kaikki tähän asti saapuneet kommentit ovat kannattaneet keskustalaista aatesuuntaa ja innovoineet sen kehittämistä. Emme vain julkaise spammia, jossa joku yrittää lähettää saman viestin vastauksena kaikille muille. Ymmärrät varmasti.

   Ystävällisin terveisin,
   Ajatusvajan väki

   1. ”Käytännössä kaikki tähän asti saapuneet kommentit ovat kannattaneet keskustalaista aatesuuntaa ja innovoineet sen kehittämistä.”

    😂😂🤣🤣👍👍 hjooh, elikkäs

 15. Voisiko tällä ”geeni-tekniikalla” suunnitella samalla myös sellaisen lehmän, jonka tosi isoista utareista (ja tarkoitan nyt todellakin erittäin isoista, ihan hirmuisista suorastaan) tulisi halpaa long drink -juomaa?

  Olisi myös tärkeää, että näin jalostettu rotu selviäisi Lapin kaamoksen olosuhteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *